6 juli 2013

Macrofoto

Macrofoto

Kryper man omkring i Kärna mosse och i Örbackens Kalkkärr med Macroobjektivet monterat på kameran får man inte bara blöta kläder utan även en del blomsterbilder.


 
 
Kärna mosse är ett av Östergötlands mest kända kalkkärr. Mossen är ett naturreservat och här växer en mängd orkidéer på sommaren, till exempel kärrknipprot, sumpnycklar, brudsporre, guckusko och skogsnycklar. Det finns även fyra källor som springer upp ur marken. Förutom själva kärret hör även den kringliggande skogen till reservatet. Åtminstone delar av skogen får sköta sig själv, det vill säga fallna träd forslas inte bort utan får ligga kvar och multna som i en obrukad skog. Området är ganska litet men har ändå stora variationer i natur. Kärna mosse ligger strax öster om Malmslätt. Området klassas som riksintresse, men ligger väldigt inklämt mellan Malmslätts samhälle, stambanan och en motorvägspåfart samt inflygningen till Malmslätts flygfält.  

Örbackens kalkkärr ligger nedanför Mjölbydeltats norra sluttning. Kärret är troligen den mest typiska översilningsmyren i Östergötland. I det öppna kärret tränger källvatten fram och samlas i små slingrande bäckar. Genom det kristallklara vattnet ser man att botten är täckt av vita kalkutfällningar från det kalkrika vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar